Skal du køre i firmabil eller privatbil?

Skal du køre i firmabil eller privatbil?

15. aug 2019
I erhverv, som kræver mobilitet af medarbejdere rundt i landet, er der ofte brug for, at medarbejderne har biler til rådighed. For mange er det derfor aktuelt at finde ud af, om det er bedst at bruge en firmabil, eller om privatbilen er det bedste valg til den arbejdsmæssige kørsel. Dog kan det somme tider være svært at gennemskue, hvilken løsning der økonomisk er til størst fordel for firmaet og den enkelte medarbejder. Blandt andet fordi flere vælger at bruge bilen til både arbejde og privat brug, og fordi fordelingen af antal kilometer, som skal køres henholdsvis privat og i arbejdssituationer, kan være svær at estimere. Herunder kan du få et større indblik i, hvordan du gennemskuer situationen og finder den mest optimale løsning.
 
Vær opmærksom på forskellen mellem firmabilen og kørselsgodtgørelse
Før det afgøres, om det er en fordel for den enkelte medarbejder at køre i firmabil, er det en god ide at se på, hvor mange kilometer der køres af private ærinder. Når der køres arbejdsrelaterede ærinder i egen bil, kan der betales kørselsgodtgørelse til medarbejderen. De kørte kilometer i egen bil skal kunne dokumenteres, og taksten for kroner pr. kørte kilometer falder fra 3,54 kr. til 1,94 kroner, når der er kørt længere end 20.000 kilometer. Ud fra taksterne er det en rigtig god ide at lave beregninger og sammenligne prisen med omkostningerne ved en beskattet firmabil. Generelt gælder det, at firmabilen ofte er en fordel for medarbejderen, der kører flere kilometer privat, end han gør i arbejdsmæssige ærinder.
 
Fordele ved en erhvervsleaset firmabil
Erhvervsleasing af firmabiler er en en fordelagtig måde at benytte sig af firmabiler på. Særligt for medarbejderen, idet firmaet betaler alle udgifter til leasing af bilen. Når bilen leases af firmaet, kan der medfølge fri kilometer. Det betyder, at de mange kilometer, der skal køres, er helt uden begrænsninger. Ved at firmaet leaser bilen, i stedet for at købe den, er der desuden mange andre leasingfordele, som eksempelvis lav risiko for, at det bliver en udfordring at få bilen solgt. Hvis bilen skal bruges til privatkørsel, kan der være økonomiske fordele at vinde, ved at vælge en splitleasing. På den måde kan kontrakten deles op, så der faktureres omkostninger fra privat brug af bilen til dig. 
 
Vælg modellen med omhu
Når en firmabil er relevant for medarbejderen, er det ofte fordi arbejdet kan byde på mange timer bag rattet. Derfor er det vigtigt at finde en bil, hvor komforten er i top. Blandt andet er det vigtigt at undersøge kvaliteten af sædet. Hvis sædet ikke passer til bilens fører, kan det med tiden forårsage smerter og i værste fald skader. En god ide ville være at få tilpasset sædet til bilens faste fører, så de længere køreture ikke kommer til at påvirke medarbejderen. En anden ting, der bør tages stilling til, før der vælges model, er, om der bliver behov for at fragte forskellige remedier i bilen. Behovet for bilens rummelighed skal derfor også gennemtænkes grundigt, før der træffes et valg. 

Følg og få notifikationer ved næste nyhed


Annonce