Hvad er en byggesagkyndig - og hvordan kan de hjælpe

Hvad er en byggesagkyndig - og hvordan kan de hjælpe

25. aug 2021

Du har måske hørt ordet ‘byggesagkyndig’ før, men ved du egentlig, hvad titlen indebærer? Og hvad en byggesagkyndig kan hjælpe dig med? Hvis du allerede har en idé om, hvad en byggesagkyndig laver, så tænker du højst sandsynligt, at det er en, der udarbejder tilstandsrapporter, når der skal sælges en bolig. Dette er dog kun en ud af mange funktioner - og det kan derfor blive relevant for dig at hente hjælp fra en byggesagkyndig i mange andre sammenhæng. Læs med her og bliv klogere på, hvornår det kan være nyttigt at ringe efter professionel hjælp fra en.

Hvis du skal sælge din bolig

Hvis du står og skal sælge din bolig, kan det være en stor fordel at få lavet en tilstandsrapport af boligen - og den kan faktisk også være en nødvendighed, hvis du ønsker at få tegnet en ejerskifteforsikring. I dette tilfælde vil det være en byggesagkyndig, der kan komme og udarbejde en fyldestgørende beskrivelse af din boligs tilstand. Hvis du har brug for en byggesagkyndigs hjælp til dette, eller en af de andre kommende punkter, kan det være en fordel at finde en tæt på dig, hvad end du er fra for eksempel Horsens eller Vejle, da det vil gøre processen endnu nemmere og hjælpen mere tilgængelig. 


En byggesagkyndig er indehaver af den nødvendige byggetekniske viden og erfaring, der gør, at han eller hun er i stand til at gennemse din bolig, således, at der bliver udarbejdet en korrekt rapport af det. Fordelen ved en sådan rapport er, at den fjerner dit ansvar, som sælger, i op til ti år efter, at du har solgt din bolig. 


Derudover kan en byggesagkyndig også foretage et førsyn af din bolig, som er et syn inden selve tilstandsrapporten bliver udarbejdet. På den måde får du mulighed for at forbedre din boligs tilstand, således der kommer færre anmærkninger i selve tilstandsrapporten. 

Hvis du skal købe en bolig

En byggesagkyndig er ikke kun nyttig, når du skal sælge din bolig. Når man skal købe hus, er der utroligt mange overvejelser, som man skal foretage sig - og hertil kan det virke uoverskueligt at skulle forholde sig til en boligs tilstand, når man har forelsket sig i den. Her kan en byggesagkyndig igen være behjælpelig, da han eller hun kan gøre brug af sin viden og erfaring til at vurdere boligens tilstand. Her vil i sammen gennemgå boligen, så du kan blive klogere på, hvilken tilstand, den er i. Det kan være alt fra fejl og mangler, energimærkningen og hertil give et estimat på, hvad det vil komme til at koste at udbedre de potentielle skader. 


På den måde kan en byggesagkyndig derfor også gøre det mere overskueligt at skulle købe en ny bolig, da du slipper for at skulle bekymre dig om, hvorvidt der vil komme ubehagelige overraskelser, når du har købt dit nye hjem.


Følg og få notifikationer ved næste nyhed


x