Bliv din egen chef - sådan bliver du lastbilchauffør

Bliv din egen chef - sådan bliver du lastbilchauffør

20. jan 2020
Går du og overvejer et karriereskift? Vil du gerne være din egen chef og være herre over din egen arbejdsdag? Og nyder du at køre langt på landevejene? Så er en jobbet som lastbilchauffør måske lige noget for dig. Som lastbilchauffør har du nemlig mulighed for at selv at sætte præg på din arbejdsdag og dine opgaver, og det er samtidigt en mulighed for at komme ud og se en stor del af de danske og udenlandske veje og landskaber.

Hvis det lyder som noget for dig, kan du med fordel læse videre her. Vi har nemlig lavet en samlet guide med alle de ting, der skal til, for at du kan blive lastbilchauffør - lige fra anskaffelse af din egen lastbil til uddannelse og arbejdsopgaver.

Anskaf dig din egen lastbil
Der er mange muligheder for at anskaffe sig sin egen lastbil, og man kan vælge enten at købe en spritny eller brugt lastbil. Vigtigt er dog, hvis du vælger at købe en brugt trækker, at du sikrer dig, at vognen er i orden, og at den har været synet for nyligt. Hvis ikke den har det, kan du komme ud for, at du selv skal køre vognen til syn forholdsvist hurtigt, og det kan muligvis medføre en større værkstedsregning. Hvis det bliver aktuelt skal du desuden ud at finde en synshal med en ledig tid, hvilket også kan være en opgave i sig selv. Her er et rigtig godt råd at find synshal i dit eget nærområde, så du ikke skal køre alt for langt for at få din nye lastbil til syn.

Den vigtigste del af jobbet som lastbilchauffør er - naturligvis - selve lastbilen. Afhængigt af, om du vil arbejde som selvstændig lastbilchauffør, eller om du bliver en del af en større eller mindre vognmandsforretning, kan det være nødvendigt, at du selv anskaffer dig din egen lastbil, eller i hvert fald et førerhus - også kendt som en trækker, som kan trække diverse anhængere. 

Hvis du ønsker at arbejde som selvstændig - og ikke ansættes i en vognmandsforretning - har du frie tøjler i forhold til, hvilken type lastbil, du ønsker at køre i. Dermed kan du selv vælge både mærke, størrelse, farve og meget mere. Dog kan der være andre regler, hvis du bliver ansat hos en vognmand, da der her typisk er et bestemt mærke og særlige farver, som passer til virksomheden, der skal overholdes.

Uddannelse som lastbilchauffør
Uddannelsen som lastbilchauffør - også kendt som vejgodstransportuddannelsen - er en erhvervsuddannelse og tages på en erhvervsskole. Der er derfor mange muligheder for at tage netop denne uddannelse flere forskellige steder rundt om i landet. Uddannelsen tager mellem tre og fem år, og kræver blot en afgangseksamen fra folkeskolen med et gennemsnit over 2,0 i fagene dansk og matematik. 

Uddannelsen består som hovedregel af et grundforløb på erhvervsskolen, som varer 20 eller 40 uger. På grundforløbet får man undervisning i en række relevante fagområder, herunder køreuddannelse, kundeservice, logistik og energirigtig kørsel. Herefter følger et hovedforløb, hvor der veksles mellem praktik og skoleophold. Praktikken er den mere praktiske del af uddannelsen, hvor du kommer ud i en virksomhed og prøver kræfter med dagligdagen som lastbilchauffør og får mulighed for at få et indblik i, hvordan det helt konkret er at arbejde som godschauffør. Du skal som regel selv finde en praktikplads, men der er som regel gode muligheder for praktikforløb, da vi i Danmark har mange større speditørvirksomheder, som tit er på udkig efter praktikanter på vejgodstransportuddannelsen. Når hovedforløbet er slut, afsluttes uddannelsen med en svendeprøve.

Ingen dage er ens i jobbet som lastbilchauffør
Med en uddannelse som lastbilchauffør får du jobmuligheder inden for fragt- og godstransport, renovation, godsbehandling og kurertjeneste. Du har desuden mulighed for at starte din egen vognmandsforretning, hvis du drømmer om at blive din egen chef. Der er desuden flere forskellige muligheder for efteruddannelse inden for logistik, økonomi eller eksport, hvis du senere får interesse i at udvide dine kompetencer i branchen.

Som lastbilchauffør kan man have hele verden som sin arbejdsplads. Forstået på den måde, at man faktisk kan starte sin dag med at læsse lastbilen i Nordjylland, og slutte dagen af flere hundrede kilometer væk, et sted i Europa. En stor del af de danske virksomheder eksporterer til udlandet, hvorfor der altid er brug for lastbilchauffører, som har lyst til at tage turene ned gennem Europa. 

Mange godschauffører forbinder de mange timer bag rattet med frihed. Friheden til selv at være herre over arbejdsdagen og ikke være afhængig af kolleger. Arbejdsdagen som lastbilchauffør starter ofte utroligt tidligt. Det er noget, mange lastbilchauffører mener er en fordel ved lige netop dette job. Så tidligt på dagen har man nemlig som regel vejene, den smukke natur og landskaberne helt for sig selv.

Følg og få notifikationer ved næste nyhed


Annonce